
Din cei 244 km. ai litoralului românesc al Marii Negre în jur de 70 km. constituie domeniul aproape exclusiv al turismului. Aici, între Capul Midia si Mangalia, litoralul constituie una dintre cele mai renumite si atractive regiuni turistice ale tarii, cu cea mai mare capacitate de cazare.
In cadrul planului de dezvoltare a litoralului românesc al Marii Negre, preocuparile principale ale proiectantilor au fost urmatoarele: utilizarea integrala si rationala a plajelor, organizarea si dotarea lor corespunzatoare, in unele cazuri crearea unor plaje artificiale, cum este cazul la Saturn, sau protejarea plajelor existente, ca la Olimp; asigurarea unei juste densitati în statiuni si utilizarea rationala a terenului; realizarea unui raport armonios între constructiile înalte si cele joase; crearea de spatii verzi în statiune; constituirea unor hoteluri estivale, usor accesibile, cu niveluri putine, integrate in natura, confortabile, igienice, dotate uneori cu curti interioare si galerii deschise; centralizarea anumitor functiuni de servire, pentru a asigura aprovizionarea usoara, etc.
Statiunile de pe litoral dispun pe langa spatii de cazare de numeroase restaurante, unele cu specific, de diferite capacitati, cu dotari de agrement si diverse alte servicii.
Volumul spatiilor de cazare, structura spatiilor de cazare si calitatea serviciilor de cazare depind, în primul rând de existenta unei baze tehnico-materiale adecvate: hoteluri propriu-zise, moteluri, vile, hanuri, case de odihna, cabane, popasuri turistice, etc. Ele trebuie sa detina dotarile corespunzatoare, care sa ofere turistilor conditii optime si, care sa îndeplineasca, dupa caz, si alte functii.
Dintre toate tipurile de primire cu functiuni de cazare cele mai importante sunt: hotelul, motelul, vila, bungalowul, cabanele turistice, refugiile turistice, campingurile, casutele, satul de vacanta, camerele de închiriat în locuintele familiale, spatiile de cazare de pe navele fluviale si maritime, pensiunile turistice si fermele agroturistice.
Cazare Eforie Nord